100% specialty koffie
Geschikt voor filter en espresso
Arabica boon met hoogste cafeïnegehalte
Intens van smaak, zacht voor de maag

Mllgrm - 15 / Dec / 2019

Is koffie gezond?

Is koffie gezond?

Is koffie gezond? Die vraag stelden wij onszelf ook. We ontdekten dat het antwoord niet eenduidig is. Zetmethode, hoeveelheid en persoonlijke situatie spelen een belangrijke rol bij het antwoord op de vraag.

Volgens het Voedingscentrum past koffie voor een gezond volwassen persoon in de Schijf van Vijf, mits je er geen suiker in doet en de koffie gefilterd is. Koffie drinken zou er zelfs voor zorgen dat je langer leeft, omdat het het risico op hart- en vaatziekten en bepaalde soorten kanker verkleint.

Zetmethode en invloed op cholesterol

Koffie die beter gefilterd wordt, blijkt de meest gezonde koffie te zijn. Er zit dan minder cafestol in. Cafestol is de stof die het LDL-cholesterol verhoogt. Een teveel aan LDL-cholesterol in je bloed blijft aan de de binnenkant van de bloedvaten plakken, wat niet goed is voor de bloedvaten. 

De best gefiltreerde koffie is koffie gezet met een papieren filter. Ook de moka pot, oploskoffie, automatenkoffie met een papieren filter of koffiepads worden gezien als gefilterde koffie. Het advies van het Voedingscentrum luidt: drink hiervan maximaal 4 koppen per dag.

Espresso, koffie van een cupje of automatenkoffie met een metalen of nylon filter zijn gedeeltelijk gefilterd. Het advies is om hier niet meer dan 3 koppen per dag van te drinken. Drink je zo goed als ongefilterde koffie, bijvoorbeeld koffie gezet met een standaard French press, dan moet je echt opletten vanwege het hoge cafestol gehalte. Het advies is om hier geen of maximaal één kop per dag van te drinken. Houd je van koffie gezet met een French press, kies dan voor een die wel goed filtert, zoals deze.

Koffie gezet met een standaard niet goed gefilterde French press en kookkoffie worden zelfs afgeraden en staan dan ook niet in de Schijf van vijf. 

Hoeveelheid

De juiste hoeveelheid cafeïne bestaat niet. Iedereen reageert anders op cafeïne. Bekend is dat gezonde volwassenen maximaal zo’n 400 milligram cafeïne per dag in kunnen nemen voor een positieve bijdrage aan de gezondheid en zonder negatieve bijeffecten te ervaren. Dit geldt niet voor kinderen en zwangere vrouwen. Aan zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven wordt geadviseerd maximaal één kopje koffie per dag te drinken. Dit geldt ook voor jongeren tussen de 13 en 18 jaar. Kinderen jonger dan 13 jaar en mensen die lijden aan angstgevoelens kunnen beter geen cafeïnerijke producten tot zich nemen.

“De juiste hoeveelheid cafeïne bestaat niet.”

Effecten

Cafeïne kan zowel positieve als negatieve effecten hebben. Enerzijds is er de opwekkende werking van cafeïne, die een vermoeid gevoel laat verdwijnen en je concentratie verbetert. Anderzijds kan cafeïne ook een nadelige uitwerking hebben. Ben je gevoelig voor cafeïne, dan kan het zijn dat je gevoelens van angst en rusteloosheid gaat ervaren of dat je last krijgt van bijvoorbeeld hoofdpijn, prikkelbaarheid, slaapproblemen en hartkloppingen. Een verslavende werking van koffie is nooit bewezen, maar drink je het een poosje niet of minder, dan zou je ontwenningsverschijnselen kunnen krijgen. Deze zullen na ongeveer een week weer verdwijnen.

“Experimenteer eens met de hoeveelheid cafeïne per dag en de verschillende zetmethodes.”

Ontdek jouw gezonde koffieroutine

Kortom, wat goed en gezond is, is voor iedereen anders. Ben je een gezond volwassen persoon? Experimenteer eens met de hoeveelheid cafeïne per dag en de verschillende zetmethodes. Zo ontdek je jouw gezonde, persoonlijke koffieroutine.

Bestel je Mllgrm koffie!

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »