100% specialty koffie
Geschikt voor filter en espresso
Arabica boon met hoogste cafeïnegehalte
Intens van smaak, zacht voor de maag

Mllgrm - 15 / Dec / 2019

Is koffie gezond?

Is koffie gezond?

Is koffie gezond? Die vraag stelden wij onszelf ook. We ontdekten dat het antwoord niet eenduidig is. Zetmethode, hoeveelheid en persoonlijke situatie spelen een belangrijke rol bij het antwoord op de vraag.

Volgens het Voedingscentrum past koffie voor een gezond volwassen persoon in de Schijf van Vijf, mits je er geen suiker in doet en de koffie gefilterd is. Koffie drinken zou er zelfs voor zorgen dat je langer leeft, omdat het het risico op hart- en vaatziekten en bepaalde soorten kanker verkleint.

Zetmethode en invloed op cholesterol

Wil je de meest gezonde koffie drinken? Kies dan voor gefilterde koffie. Daar zit het minste cafestol in, de stof die het LDL-cholesterol verhoogt. Een teveel aan LDL-cholesterol blijft aan de binnenkant van de bloedvaten plakken. Dat vergroot de kans op bijvoorbeeld een hartaanval of beroerte.

Het Voedingscentrum adviseert maximaal 4 koppen per dag te drinken. Gebruik een papieren filter voor de best gefilterde koffie. Giet je koffie bijvoorbeeld zelf op: eenvoudig en lekker! Of kies voor het zetten met een filterkoffieautomaat.

Ook in koffie van koffiepads, oploskoffie en koffie gezet met een percolator is cafestol in mindere mate aanwezig. In espresso of koffie uit cupjes of de moka zit meer cafestol. Drink hiervan bij voorkeur maximaal 3 koppen per dag. Drink je het liefst koffie gezet met een standaard french press, let dan op vanwege het hoge cafestol gehalte en drink maximaal één kopje per dag. Wist je trouwens dat er ook French press ‘apparaten’ zijn die wel filteren, zoals deze? Kookkoffie, ook wel Turkse of Griekse koffie genoemd, drink je bij voorkeur niet vanwege het zeer hoge cafestol gehalte. 

Hoeveelheid

De juiste hoeveelheid cafeïne bestaat niet. Iedereen reageert anders op cafeïne. Bekend is dat gezonde volwassenen maximaal zo’n 400 milligram cafeïne per dag in kunnen nemen voor een positieve bijdrage aan de gezondheid en zonder negatieve bijeffecten te ervaren. Dit geldt niet voor kinderen en zwangere vrouwen. Aan zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven wordt geadviseerd maximaal één kopje koffie per dag te drinken. Dit geldt ook voor jongeren tussen de 13 en 18 jaar. Kinderen jonger dan 13 jaar en mensen die lijden aan angstgevoelens kunnen beter geen cafeïnerijke producten tot zich nemen.

“De juiste hoeveelheid cafeïne bestaat niet.”

Effecten

Cafeïne kan zowel positieve als negatieve effecten hebben. Enerzijds is er de opwekkende werking van cafeïne, die een vermoeid gevoel laat verdwijnen en je concentratie verbetert. Anderzijds kan cafeïne ook een nadelige uitwerking hebben. Ben je gevoelig voor cafeïne, dan kan het zijn dat je gevoelens van angst en rusteloosheid gaat ervaren of dat je last krijgt van bijvoorbeeld hoofdpijn, prikkelbaarheid, slaapproblemen en hartkloppingen. Een verslavende werking van koffie is nooit bewezen, maar drink je het een poosje niet of minder, dan zou je ontwenningsverschijnselen kunnen krijgen. Deze zullen na ongeveer een week weer verdwijnen.

“Experimenteer eens met de hoeveelheid cafeïne per dag en de verschillende zetmethodes.”

Ontdek jouw gezonde koffieroutine

Kortom, wat goed en gezond is, is voor iedereen anders. Ben je een gezond volwassen persoon? Experimenteer eens met de hoeveelheid cafeïne per dag en de verschillende zetmethodes. Zo ontdek je jouw gezonde, persoonlijke koffieroutine.

Bestel je Mllgrm koffie!

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »